PERSBERICHT

Medailles Bert Dondergoor en Oliver Meckler

Achterhoekse wijnbouwers 5 keer in de prijzen!De Co÷peratief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers zijn afgelopen zondag tijdens de nationale wijnkeuring maar liefst vijf keer in de prijzen gevallen. Met een zilveren, een bronzen medaille en drie keurzegels werd de Acherhoekse wijn als zeer goed beoordeeld door de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN).

De keuring vond plaats volgens de normen van het Office International de la Vigne et du vin (OIV). De onafhankelijke keuringscommissie was zeer onder de indruk van de wijnen van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Alle ingezonden wijnen werden geanalyseerd door een laboratorium in Geisenheim in de Rheingau. Na goedkeuring volgde het oordeel van een proefpanel van wijnprofessionals. De medaillewinnaars werden afgelopen zondag in het zonnetje gezet.

De Co÷peratief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers bestaat uit 11 enthousiaste wijnbouwers die hun kennis, ervaring en krachten bundelen om structureel een unieke streekwijn van hoge kwaliteit onder eigen label te produceren. De bevlogen wijnboeren zijn door hun samenwerking in staat om expertise in te huren. Ze kunnen daardoor professioneel worden begeleid door de zeer deskundige wijnmakers Markus Regnery uit Duitsland en Oliver Meckler uit Zuid-Afrika.

Van de 40.000 door de Achterhoekse wijnbouwers geproduceerde flessen wijn zijn er tijdens de nationale wijnkeuring door de Stichting Wijninstituut Nederland 32.000 in de prijzen gevallen, een unicum. Het gaat om wijn in alle categorieen: wit, rosÚ en rood. De keuringscommissie roemde de verrassende smaak van de wijnen uit de Achterhoek.

Mensen die de beoordeelde wijnen willen proeven en kopen kunnen terecht op de open wijngaarddagen op zaterdag 29 en zondag 30 september van 13 tot 18 uur. Belangstellenden kunnen dan gelijk een kijkje nemen in de wijngaarden. De volgende wijnbouwers houden open huis:

Wijndomein Besselinkschans in Lievelde, Wijnhoeve Kunneman in Geesteren, Wijngoed Kranenburg in Kranenburg, Wijngaard De Nieuwe Baankreis in Almen, Wijngaard De Reeborghesch in Winterswijk-Kotten, Wijngaard Hesselink in Winterswijk-Henxel, Wijngoed Dierkinck in Winterswijk-Miste, Wijngaard De Beekerij in Beltrum, Wijngaard De Hennepe in Aalten, Wijngaard Valkeniersbulten in Winterswijk-Huppel, Wijngaard De Scheper in Groenlo.

In de Achterhoek, dat verrassende stukje Nederland, daar waar het soms lijkt of de tijd stil heeft gestaan, heeft zich een nieuwe, unieke ontwikkeling voorgedaan.In 2004 zijn er wijngaarden aangeplant, waardoor de Achterhoek het grootste wijnbouwgebied in Nederland is geworden en waarvan nu de eerste wijnen verkrijgbaar zijn.

Dit unieke project met als doel een streekproduct van hoge kwaliteit vloeit voort uit de initiatiefnemers van de Stichting Wijnbouw Achterhoek.De Stichting heeft gezorgd voor subsidie en een cursus i.s.m. Wageningen UR zodat het voor belangstellenden mogelijk was opgeleid te worden tot wijnbouwer.Hier zijn de Cooperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers uit voort gekomen. 10 ondernemers zijn dit samenwerkingsverband aangegaan en hebben gezamenlijk in 2004 hun wijngaarden aangeplant.Inmiddels is per 2006 een nieuw lid toegetreden. Door dit samenwerkingsverband zijn de leden gehouden aan het naleven van voorschriften en adviezen voor wat betreft productie en kwaliteit om tot een wijn van hoge kwaliteit te komen

De wijngaardeniers heten u van harte welkom en nodigen u uit voor een bezoek in hun wijngaarden die vaak verscholen liggen in het mooie coulissenlandschap van de Achterhoek waar u nog kunt genieten van rust en natuur en u zult verrast zijn door deze wijnen van Achterhoekse bodem.

Zilver

Brons